C-pentue tuli yllättäen työn alle kun päätimme Maaritin kanssa alkaa yhteistyössä tekemään pentuetta Hiiskulle. Hiisku on Sveitsin tuonti Aloha Kakou -kennelistä ja on siis Romin siskon tytär. Minulla on tätä kautta mahdollisuus saada Romin sukua itselleni. Hiisku aloitti jouksut 16.12.2020 ja nyt jännitämme miten joulun pyhät vaikeuttavat suunnitelmaamme.
Pentueen emä Hiisku eli Aloha Kãkou VIS Dawn Fraser on ensimmäisen polven risteytyspentue eli Hiiskun äiti on täysin karkeakarvainen Aloha Kãkou Riek Wai-Kiki (Romin täyssisko samasta pentueesta) ja isä taas lyhytkarvainen Lex vd's-Gravenschans. Tältä VIS pentueelta Iris odotti hyviä ominaisuuksia nenätyöhön ja tietysti parempaa geenipoolia karkkareille. VIS-pentueesta lisätietoa löytyy täältä: https://www.alohadogs.ch/wurfe/v-wurf-hh/
"Luonteesta: avoin ihmisille, iloinen, vilkas, nopea, ketterä, tykkää tehdä ohjaajalle. "Puhtaaseen" karkkariin verrattuna hiljainen. Ei tykkää vieraista koirista, kova saalis (karkaa riistan perään lenkillä, eikä oikein toimi paimennuksessa niinkuin toivoisi). Välillä hieman rauhaton kotona, herkkä oman lauman jännitteille ja ilmaisee sen levottomuutena.
Treeneissä aivan mahtava, ihana koira treenata. Luonteeltaan pehmeämpi kuin omistajan ensimmäinen karkkari ja koulutettavuus tätä myötä helpompaa.
Hiiskun harrastuslajeina on rally-toko ja nosework. Rallysta onkin on ykköluokan koulutustunnus. Hiiskusta kyllä varmaankin olisi kyllä kaikkeen: kansalliset pk-lajit, toko, agility yms. jos minulla olisi enemmän aikaa."
Treeneissä aivan mahtava, ihana koira treenata. Luonteeltaan pehmeämpi kuin omistajan ensimmäinen karkkari ja koulutettavuus tätä myötä helpompaa.
Hiiskun harrastuslajeina on rally-toko ja nosework. Rallysta onkin on ykköluokan koulutustunnus. Hiiskusta kyllä varmaankin olisi kyllä kaikkeen: kansalliset pk-lajit, toko, agility yms. jos minulla olisi enemmän aikaa."
Luonnetestin Hiisku kävi tänä kesänä ja läpäisikin sen hienoilla pisteillä +170 laukausvarma (kaikki osa-alueet plussalla)
Videot luonnetestistä löytyvät täältä: https://youtube.com/playlist?list=PL2Cu8Ah0y_kCHEEbAEsmx4pnBZKDQzdBj
ICAA kammiokulman muutos lievä, eli gonioskopiassa löytynyt pieniä muutoksia jotka eivät vaikuta koiran elämään tai näkemiseen käytännössä mitenkään. Tämä on karkkareilla tehtävä erityinen tutkimus jotta ei yhdistettäisi vahingossa koiria joilla on vakavia muutoksia - uskotaan että tällöin riski sairastua silmänpainetautiin suurenee.
Vielä sekalaisia kuvia tytöstä. Kuvat napattu Maaritin FB-sivuilta.
Isäehdokkaana minulla on nyt jo edesmennyt Häjy de Blauwe Pastorie. Häjy oli Ullan unelmakoira, mukava harrastuskaveri jota oli kiva kouluttaa. Häjy ehti suorittaa jälkikokeissa JK2:n sekä FH1:n. Häjy kulki Ullan mukana navetassa ja siitä oli tarkoitus tehdä kiimakoira kunnes syöpä yllätti. Näyttelyissä menestystä on myöskin niitetty ihan koko rahan edestä.
Tietysti Häjy oli myös suorittanut BH:n ja luonnetesti läpäisty mukavilla harrastuskoiran pisteillä +142 laukausvarma (kaikki osa-alueet plusalla)
Terveys Häjyllä oli kunnossa, B/B lonkat, 0/0 kyynärät, terve selkä muuten mutta Häjyllä välimuotoisen lanneristinikaman lievin muoto LTV1, joka ei oireillut mitenkään. LTV muutoksia omaava koira pitää yhdistää näiltä osin terveeseen koiraan, joka tässä tapauksessa toteutuu.
Silmäpeilauksessa on löytynyt RD multifokaali eli paikallinen poimumainen/rosettimainen muutos verkkokalvolla. Tämä muutos ei vaikuta koiran näkökykyyn eikä ole etenevä - nuoren koiran RD multifokaali muutos voi jopa kasvun myötä hävitä. Kuitenkin tämän muutoksen omaavaa suositellaan yhdistämään näiltä osin terveeseen yksilöön - ja tämähän myös tässä yhdistelmässä toteutuu.
Muilta osin Häjyn silmät on kahteen kertaan virallisesti terveeksi todettu
Lopuksi Häjystä muutamia Ullalta saatuja kuvia:
Suunnitellun pentueen sukusiitosorosentti 4 sukupolvella 0 ja 5 sukupolvellakin vain 0,39%
Sukutaulu löytyy täältä: https://jalostus.kennelliitto.fi/frmSukutaulu.aspx?RekNoI=FI49922/12&ReknoE=FI50323/17
vauhtiraidan@gmail.com
Toivon tietoa perheestänne, koirakokemuksestanne ja tietoa harrastesuunnitelmistanne. Pakkohan ei ole aktiivisesti kisata, mutta tästä yhdistemästä (ja yleensäkin hollanninpaimenkoirasta) on odotettavissa aktiivisia koiria jotka tarvitsevat muutakin aktivoimista kuin pelkät lenkit. Odotan ominaisuuksia harrasteluun monella saralla ja varsinkin nenän käyttöön tavalla tai toisella pitäisi löytyä ominaisuuksia.
Pennut syntyvät Maaritin luona Seinäjoella mutta ne rekisteröidään Vauhtiraidan kennelnimelle.
20.12.2020
Lisätäänpä muutama rivi koska Facebookissa on keskustelua tullut. Häjyn sisaruksilla on ollut terveysongelmia ja näin ollen osa on mieltä ettei Häjyä pitäisi käyttää. Kuitenkin Häjyllä on jo olemassa jälkeläisnäyttöä, eikä yksikään jälkeläisistä ole saanut allergiaan tai autoimmuunisairauksiin viittaavia oireita. Itse autoimmunisairauteen koiran menettäneenä voin sanoa että tiedän kuinka raastavaa se on enkä tekisi yhdistelmää jos epäilisin että suuri riski olisi. Toki riski on; käytännössä se on jokaisen yhdistelmän kohdalla koska karkkareilla on pieni geenipooli.
Joku myös mainitsi että isäehdokas kuoli nuorena syöpään. Voinen siihen mainita että lähes kaikkien Suomessa syntyneiden koirien takaa löytyy uros joka sai syöpädiagnoosin 6 vuotiaana, kävi syöpähoidot ja kuoli seuraavana vuonna. Jos sitä pidetään kriteerinä niin yhtäkään karkkaria ei voisi käyttää jalostukseen..
Kuvia Häjystä navetassa:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti