perjantai 25. syyskuuta 2020

PAIM-T Vauhtiraidan Adore "Rita"

 Rita ja Ulla yllätti taas ja olivat käyneet paimennustaipumustestissä. Tulos Erinomainen, Läpäisty. 

Rita näki ensimmäistä kertaa lampaita ja testi meni niin hyvin että oli käsketty käyttää tyttöä paimennukseen.

Kuvat: Marika Piirainen 



Koska itselläkin tieto testin sisällöstä on vajavainen niin tässä säännöistä kopioituna mitä testi pitää sisällään.

Paimennustaipumustestissä arvostellaan koiran toimivuutta paimenkoirana. Testi jakautuu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa tarkoitus on varmistaa koiran perussosiaalisuus ja toisessa osassa testataan koiran paimennustaipumuksia.

4.1. ENSIMMÄINEN OSA: SOSIAALISUUS

a) Sosiaalisuus ihmisiä kohtaan

Tuomari hakee kontaktia koiraan varmistuakseen sen sosiaalisuudesta ja itsehillinnästä. Tuomarilla oli jo tilaisuus testata koiran sosiaalisuutta tarkistaessaan sen tatuointia tai mikrosirua.

Ohjaaja kävelee koira hihnassa ihmisjoukon läpi.

Ihmisiin kohdistuvaa aggressiivisuutta tai pelkoa ei hyväksytä. Luonnollinen, valpas, paimenkoiraroduille tyypillinen reaktio sen sijaan hyväksytään.

b) Sosiaalisuus koiria kohtaan

Ohjaaja kävelee kytketyn koiransa kanssa ihmisjoukon läpi, jossa on kytkettyjä koiria. Ryhmässä olevien koirien on käyttäydyttävä rauhallisesti. Koiran on myös tässä tilanteessa käyttäydyttävä normaalisti ja neutraalisti muita koiria kohtaan.

c) Ääniherkkyys

Tässä testiosiossa tuomari tai avustaja aiheuttaa kovan, äkillisen äänen. Koiran tulisi reagoida pelottomasti; luonnollinen, valpas reaktio hyväksytään. Ääni voidaan aiheuttaa esimerkiksi rapisevalla muovipussilla tai vastaavalla. Aseen laukausta ei sallita.

d) Suhde ohjaajaan

Tuomari arvostaa koiran luottamusta ohjaajaansa epätavallisissa tilanteissa. Luottamusta ohjaajaan ei arvostella tottelevaisuustehtävänä. Kyseessä on tärkeä, koiran luonnollisen, avoimen käyttäytymisen testaus. 

Koira kunnioittaa ohjaajansa (tämän asemaa ja käskyjä) ja tekee yhteistyötä tämän kanssa. Koiralta odotetaan hyvää suhdetta ohjaajaansa, mikä osoitetaan lyhyellä radalla koiran ollessa irti. 

Este

Koira ohjataan esteen, esim. matalan aidan tai rampin yli.

Ohjaajan poissaolo

Avustaja tai tuomari pitää koiraa hihnassa, kun ohjaaja kävelee poispäin noin 15 metriä tai kauemmas ja pysähtyy tuomarin merkistä. Koira ei saa osoittaa stressiä tai paniikkia. 

Luoksetulo

Tuomarin merkistä ohjaaja kutsuu koiran luoksensa avustajan päästäessä sen irti hihnasta.

4.2. TOINEN OSA: PAIMENNUSTAIPUMUS

Tuomari antaa yleisesti koiralle riittävästi mahdollisuuksia ja aikaa osoittaa taipumuksiaan.

Tuomari voi neuvoa ohjaajaa rohkaisemaan koiraa tai saattamaan sitä testin aikana. Ohjaaja saa rohkaista koiraansa kehuilla, mutta ei syöttämällä sitä tai leikkimällä sen kanssa. 

a) Lauman lähestyminen

Matkalla testin lähtöpisteeseen ohjaaja kävelee kytketyn koiran kanssa häkin ympärillä. Lauma on häkissä.

Ohjaaja varmistaa, että koira huomaa eläimet ja rohkaisee sitä kiinnostumaan niistä. Sitten ohjaaja kävelee kytketyn koiran kanssa testin lähtöpisteeseen. 

Lähtöpiste sijaitsee noin 50 metrin etäisyydellä häkistä, jota kohti ohjaaja lähtee hitaasti kävelemään kytketyn koiran kanssa tuomarin merkistä. Ohjaaja päästää koiran irti käveltyään noin 10 metriä. Tässä kohtaa voidaan käyttää käskyä koiran irrottamiseen. 

Koiran osoittamaa kiinnostusta eläimiä kohtaan arvioidaan siitä hetkestä, kun ohjaaja ryhtyy kävelemään.

Ohjaaja kävelee tuomarin merkistä suoraan häkille antamatta lainkaan merkkejä tai käskyjä koiralle. On erittäin toivottavaa, että koira osoittaa kiinnostusta jo etäisyyden päästä. 

Tuomari voi pyytää ohjaajaa kävelemään häkin ympäri, kääntymään tai pysähtymään. Koirat, jotka vaistomaisesti lähtevät kiertämään ja etsimään tasapainopistettä ohjaajaa vastapäätä osoittavat hyvin 

vahvasti oikeanlaista paimenkoiran taipumusta. Herättääkseen koiran kiinnostuksen tuomari voi pyytää ohjaajaa menemään häkin sisälle liikuttamaan lampaita ilman koiraa. 

b) Kontakti laumaan

Tuomari voi pyytää ohjaajaa menemään häkin sisälle kytketyn koiran kanssa. Jos koira osoittaa oikeanlaista asennetta, voi koiran tuomarin päätöksellä päästää irti hihnasta. 

Testi keskeytetään, jos koira osoittaa aggressiivisuutta tai pelkoa. Jos koira osoittaa pelkoa, ohjaajalla on oikeus rauhoitella koiraansa ennen häkistä lähtemistä.

c) Kiinnostus ja aloitekyky

Koiran tulisi testin aikana olla eläimistä kiinnostunut vähintään kahden minuutin ajan.

Koiran aloitekyvyn selvittämisessä koiran pyrkimys kontrolloida lauman liikkeitä ohjaajan käskemättä on toivottavaa.


Koko ohje löytyy täältä: https://www.kennelliitto.fi/lomakkeet/fcin-kansainvalisen-paimennustaipumustestin-saannot-nhat-paim-t

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

EI PENTUJA Wilmalle

Wilma ultrattu tänään tyhjäksi. Ei ole nyt keväällä pentuja tulossa Wilmalle ja Baballe. Ehkä yritämme viimeisen kerran vielä syksyllä 2024